Zoals we al zeiden proberen we elke dag een berichtje te plaatsen, maar het bleek nu al lastig te zijn. Gisteren (zondag) zijn we druk op pad geweest. We hebben alleen wifi bij het schooltje waar we eten, dus kunnen we alleen daar blogs plaatsen.

Gisteren hebben we in de ochtend een fijne bijbelstudie gedaan over de samaritaanse vrouw bij de waterput. We hebben ook gezongen. Hierna was het weer tijd voor een lekkere lunch. We worden echt goed verzorgd hier door 2 hele lieve kookvrouwtjes. In de middags maakte we een wandeling door Tápióbicske. We zagen nu wat armere huisjes, die zeker wel wat kluswerk konden gebruiken. Het straatbeeld hier is echt anders dan bij ons. Binnen het dorp zijn grote verschillen tussen de huizen en hoe verzorgd deze zijn. Voornamelijk de zigeuners zijn arm. Aan het eind van de middag zijn we naar een kerkdienst geweest, een dorpje verderop. Ze hadden hier echt hun best gedaan om ons een warm welkom te geven. De liederen werden in het Hongaars gezongen, maar ze hadden de engelse tekst op de beamer geprojecteerd, zodat wij ook mee konden zingen. Een enkeling die het lied herkende kon zelfs in het Nederlands zingen. Zo zongen we in 3 talen! Bijzonder om zo samen te zingen voor God in onze eigen talen. De preek was zin voor zin vertaald en wij mochten wat vertellen over wat we hier in Hongarije deden. Ook zongen we een opwekking in het Nederlands voor ze. Achteraf stonden ter ere van ons allemaal gebakjes klaar. Echt heerlijk! Gek genoeg werd er des avonds bij het eten een stuk minder gegeten dan normaal… We sloten de dag af met een kampvuur bij ons verblijf.

Vandaag moesten we voor het eerst écht vroeg op: 7:15 moesten we in de bus zitten, op weg naar ons ontbijt in het schooltje. Daarna begon het echte werken! Ongeveer 10 van ons hielpen bij het kidscamp. Daar waren helaas 13 kinderen in plaats van 40, maar ze deden leuk mee en we hopen dat er morgen meer komen. Daarom zal het kidscamp nog extra gepromoot worden hier. Het grootste deel van de groep is bij mensen thuis gaan klussen.

De klus-werkzaamheden lopen uiteen van zwaar schoonmaak werk tot het metselen en isoleren van huizen. Voor de meesten was het flink wennen: werken in een omgeving die nagenoeg geen hygiene kent is een nieuwe ervaring. Maar al snel ging het beter; met handen en voeten wordt er gecommuniceerd en als het echt niet lukt is er altijd nog een vertaler beschikbaar. De meeste gezinnen waar wij bezig waren hebben veel kinderen rondlopen, zo zorgde een mix van klussen en een potje voetbal voor meer vertrouwen en contact.
Al snel komt de vraag naar boven waarom lossen ze dit zelf niet op, de meeste zitten thuis hele dagen niks te doen? De meeste mensen komen uit een zigeuner cultuur, hierin zijn mensen erg makkelijk en wordt een probleem meestal genegeerd (want dan is er geen probleem).
Alcohol is een middel dat hierbij helpt, zo raken mensen steeds verder in de problemen en eindigen ze thuis in een hokje van 12m2 dat vreselijk vies is. Hierdoor raken mensen sneller in een depressie met geen idee hoe zij hier uit kunnen komen.
Wij zullen hier het probleem niet oplossen maar hopen wel door een beetje liefde te geven, de mensen weer hoop te geven. Hopelijk resulteert dit in een positieve boost waardoor zij weer actief in het leven gaan staan.

IMG_3046

IMG_3072

IMG_3085

IMG_3090

DSC_0176

DSC_0001

DSC_0003

DSC_0004

DSC_0008

DSC_0010

IMG_4077

IMG_4086

IMG_4088

IMG_4087

IMG_4078

IMG_4080

IMG_4083

IMG_4066

IMG_4091

IMG_4085

IMG_4065

IMG_4090

IMG_4084

IMG_4089

IMG_4081

IMG_4082